Waterleiding Ontkalken – Tips & Informatie

Waterleiding Ontkalken

Iedereen herkent het probleem wel: kalkaanslag in de waterkoker of het koffiezetapparaat en kalkresten op het sanitair. Een probleem dat veroorzaakt wordt door het water dat er doorheen loopt of er mee in aanraking komt. Hoewel vaak gezegd wordt dat dit probleem zich voordoet doordat het water vervuild is, is dit niet helemaal de kern van het probleem. Het water kan namelijk van goede kwaliteit zijn, maar toch kan er kalkaanslag optreden – ook op plaatsen waar u het niet direct ziet. Vooral in de waterleidingen doet dit probleem zich vaak voor. Om te voorkomen dat er een ophoping van kalk in de waterleiding ontstaat, is het verstandig om de waterleidingen met enige regelmaat te ontkalken. Maar hoe doet u dat precies? En zijn er eventueel nog andere opties?

Hoe ontstaat kalk?

De Nederlandse waterkwaliteit is over het algemeen erg goed. Maar hoe komt het dan dat er vaak toch veel kalkaanslag optreedt? De reden voor kalkaanslag in apparaten en waterleidingen heeft te maken met de waterhardheid van het water. Hoe harder de waterhardheid, hoe meer kalk er in het water zit, en hoe meer kalkaanslag er zal optreden. De kalk kan zich in de leidingen ophopen en in het ergste geval zorgen voor verstopping. Het is aan te raden om dit probleem voor te zijn. Het kan namelijk erg hoge kosten met zich mee brengen.

Het voorkomen van kalk in de waterleidingen is niet gemakkelijk, maar gelukkig zijn er enkele zaken die u uit kan voeren om kalkophoping zoveel mogelijk tegen te gaan. Om te beginnen is het zaak om te weten hoe het met waterhardheid in uw woonplaats/regio gesteld is.

Bekijk meer informatie en het overzicht van de waterhardheid in uw woonplaats/gemeente

Heb ik kalk in mijn waterleiding?

Een beetje kalk in de waterleiding is geen probleem, het zorgt zelfs voor een bescherming van de waterleiding. Wanneer er echter dikke kalkaanslag of kalkophoping optreedt, kan dit wel heel schadelijk zijn. 

De eerste tekenen van (een ophoping van) kalk in de waterleiding is kalkaanslag rond de kranen of in de gootsteen. Wanneer dit het geval is, heeft u waarschijnlijk kalkvorming in de waterleiding.

Een ander teken van kalk in de waterleiding heeft betrekking op de waterdruk en/of waterkwaliteit. Neemt de waterdruk af of wordt bijvoorbeeld de afwas in de vaatwasser of de was in de wasmachine niet meer goed schoon? Dan zou dit erop kunnen wijzen dat er iets mis is met de waterleiding. Vaak is kalkaanslag de boosdoener.

Hoe ontkalk ik de waterleiding? – mogelijkheden & tips

Voor het ontkalken van de waterleiding kunt u een gespecialiseerd bedrijf inhuren. Er is echter ook een manier waarop u zelf de waterleiding kunt ontkalken. Wanneer uw waterleiding sterk verkalkt is en er al schade is opgetreden, kunt u het beste een expert raadplegen.

Waterontharder

Door het installeren van een waterontharder heeft u beslist goed water en is kalkvorming bijna onmogelijk. Omdat bij het gebruik van een waterontharder het water vanaf het begin wordt behandeld, leidt dit in de meeste gevallen niet tot kalkaanslag in de waterleidingen. Door de behandeling van de waterontharder wordt het water zachter gemaakt. Zacht water zal zich niet afzetten tot kalk in de leidingen.

Doorspoelen en ontkalken van de waterleidingen

Als het kwaad al is geschied en er eventueel al schade is opgetreden, is het verstandiger om een gespecialiseerd bedrijf de waterleiding te laten ontkalken. Dit is iets waar u echt expertise voor nodig heeft en wat u zelf vaak niet kunt uitvoeren. De specialist spoelt de leidingen goed door en zorgt ervoor dat de waterleidingen goed ontkalkt worden – er worden hiervoor diverse producten en materialen gebruikt. Ook al kan dit relatief duur zijn, u kunt er vanuit gaan dat de waterleidingen weer vrij en schoon zijn. Het vervolgens aanschaffen en installeren van een waterontharder voorkomt dat u in de toekomst weer hetzelfde probleem zult ervaren.

Waterontharder installeren

Er zijn verschillende soorten waterontharders op de markt. Een duurzame waterontharder – zoals de TX5000 waterontharder – zorgt ervoor dat u er een leven lang plezier van zult hebben. Niet alleen de waterontharder gaat lang mee, maar het zorgt er ook nog eens voor dat uw waterleidingen vrij van kalkaanslag blijven.

Bekijk onze TX5000 Waterontharder voor zachter water en minder kalkaanslag in uw leidingen – effectief en blijvend resultaat binnen enkele weken. Lees hier ons verhaal!