Ontkalken van een Senseo koffiemachine

Senseo Ontkalken

De Senseo koffiemachines zijn nog steeds erg populair. In vele huishoudens en kantoren is er wel een Senseo te vinden. Om ervoor te zorgen dat uw Senseo koffiemachine goed blijft werken en de smaak en kwaliteit van uw koffie gegarandeerd blijft, is het belangrijk dat hij met enige regelmaat ontkalkt wordt. Door Philips wordt aangeraden om de Senseo minimaal één keer per kwartaal te ontkalken. Voor het ontkalken zijn er diverse producten verkrijgbaar. Wij leggen u graag uit op welke manieren u het beste uw Senseo koffiemachine kunt ontkalken.

Wanneer moet ik mijn Senseo ontkalken?

Het regelmatig ontkalken van uw Senseo is essentieel om dagelijks te genieten van een lekker kopje koffie. Philips raadt aan om de koffiemachine elke drie maanden te ontkalken, maar het kan eventueel ook vaker nodig zijn – bijvoorbeeld wanneer de Senseo veelvuldig wordt gebruikt of als u in een gebied woont met een hoog kalkgehalte in het water. Andere indicatoren dat u uw Senseo dient te ontkalken zijn wanneer uw koffie niet warm genoeg is, het kopje niet meer volledig gevuld wordt of wanneer de schuimlaag er anders uitziet dan normaal. Het advies is dan om uw Senseo te ontkalken, vaak lossen de problemen zich dan direct op.

Waarom moet ik ontkalken?

Door uw Senseo regelmatig te ontkalken, houdt u hem in topconditie en kunt u blijven genieten van uw heerlijke kopje koffie. Dat is iets wat belangrijk is, toch?
Machines die niet met enige regelmaat worden ontkalkt, geven vaak problemen en gaan eerder defect. Daarnaast zorgt goed onderhoud ervoor, dat uw koffie op de juiste temperatuur wordt gemaakt en dat het apparaat minder luidruchtig is bij gebruik.

Ontkalken van een Senseo koffiemachine

Senseo verkoopt zelf speciale ontkalker om de machine mee te reinigen. Deze zijn in verschillende winkels en online verkrijgbaar. Maar hoe werkt dat dan precies?

  • Vul een grote kom of maatbeker met ongeveer 1,5 liter water.
  • Voeg ongeveer 50ml ontkalkingsmiddel toe. In sommige gevallen is de ontkalker precies afgemeten en kunt u één zakje toevoegen.
  • Giet het mengsel vervolgens in het waterreservoir van uw Senseo.
  • Zet het apparaat aan en wacht totdat het lampje niet meer knippert.
  • Plaats de padhouder voor één pad in de Senseo en leg hier een gebruikte koffiepad in. Sluit hierna de padhouder. De koffiepad zal als een filter voor de vuile resten werken.
  • Plaats een grote bak of kom onder het apparaat.
  • Druk vervolgens op de knop voor twee kopjes koffie en herhaal dit totdat het hele waterreservoir leeg is.
  • Spoel het waterreservoir grondig uit en vul deze weer met schoon water. Laat de Senseo weer helemaal doorlopen met het schone water. Dit om te voorkomen dat er nog vuildeeltjes of ontkalker in het apparaat achter blijven.
  • Als ook het schone water helemaal is doorgelopen, verwijdert u de koffiepad en maakt u de padhouder goed schoon.
  • U bent klaar met het ontkalken van uw Senseo koffiemachine!

Op de website van Philips en op YouTube zijn er ook instructievideo’s te vinden die stap voor stap uitleggen op welke wijze u het beste uw Senseo kunt ontkalken.

Senseo ontkalken – zonder het ontkalkingsmiddel van Senseo

Het kan natuurlijk gebeuren dat op een onverwacht moment het lampje van uw Senseo begint te knipperen en deze ontkalkt moet worden. Maar wat nu als u het speciale ontkalkingsmiddel niet in huis hebt? Met een paar producten – die in bijna elk huishouden wel te vinden zijn – is het ook mogelijk om uw Senseo snel en effectief te ontkalken.

Ontkalken met citroensap

In plaats van het ontkalkingsmiddel van Senseo is het ontkalken met citroensap ook een optie. U volgt gewoon precies dezelfde stappen zoals hierboven beschreven, maar gebruikt citroensap (vers of uit een flesje) in plaats van het poeder. Goed vermengen met water en na afloop grondig door laten spoelen.

Ontkalken met natuurazijn

Normaal azijn is niet goed voor uw Senseo, maar ontkalken met natuurazijn is wel mogelijk. U volgt de voorgenoemde stappen voor het ontkalken van uw machine, maar in plaats van met het speciale ontkalkingsmiddel vult u het waterreservoir met 1/3 natuurazijn en 2/3 water.

Let op als u gaat ontkalken!

Als u de Senseo gaat ontkalken met een ontkalker die niet speciaal voor Senseo gemaakt is, houd er dan rekening mee dat sommige producten niet geschikt zijn voor de Senseo. U kunt uw Senseo hier permanent mee beschadigen. Let dus goed op wat u gebruikt en gebruik bij twijfel alleen de aanbevolen reinigingsmiddelen.

Kalkaanslag in uw apparaten voorkomen? Met de TX5000 Waterontharder zorgt u voor minder kalkaanslaag en binnen enkele weken zie je bestaande kalkaanslag zelfs verdwijnen. Hierdoor verlengt u de levensduur van huishoudelijk apparatuur en blijven leidingen kalkvrij. Lees ons verhaal!

Meer Artikelen